Our Blog

the chroniclesVan 31 oktober tot en met 3 november was ik in Den Haag te vinden als deelnemer aan The Chronicles, het festival-residency-project van Crossing Border Festival. Vijf jonge schrijvers en vijf jonge vertalers schreven en vertaalden blogs voor, tijdens en na het festival.

Dit jaar blogden schrijvers Simone Atangana Bekono (NL), Asha Karami (NL), Mazen Maarouf (LB/IS), Caroline Albertine Minor (DK) en Jazmina Barrera (MX) voor The Chronicles. De blogs werden binnen enkele uren vertaald door Emma Rault (NL>EN), Noëlle Michel (NL>FR), Arjwan al Fayle (AR>NL), Michal van Zelm (DK>NL) en mijzelf (ES>NL). We trapten het festival af met een masterclass van een ervaren literair vertaler, met wie we onze vertaling van de eerste blog bespraken. Alle originele blogs en de vertalingen zijn op de website van The Chronicles te lezen.

crossing borderOp zaterdagavond 2 november werd elk schrijvers-/vertalerskoppel voor een volle zaal geïnterviewd door Jelko Arts. We hoorden van de schrijvers hoe ze het vonden om elke dag een blog te moeten produceren, wat een heel ander soort werk is dan het schrijven van poëzie of een boek. Ook de vertalers kwamen aan het woord. Wij vertelden hoe het is om in het hoofd van schrijvers te kruipen en om de schrijver achter de tekst te ontmoeten – en zelfs te leren kennen.

vertalershuisAansluitend kregen we als vertalers de kans om in het kader van De Vertalersfabriek twee weken lang in het Vertalershuis in Amsterdam te werken aan nog ongepubliceerde teksten van ‘onze’ schrijvers. Dit deden we samen met ervaren mentoren. Als beginnend vertaler is het een fantastische kans om zo nauw samen te kunnen werken aan een tekst. We hebben daarnaast een bezoek gebracht aan uitgeverij De Bezige Bij en het Nederlands Letterenfonds.

De afgelopen weken waren niet alleen een waardevolle en leerzame ervaring, maar ook erg gezellig. Tussen het werken door ontbeten, lunchten, dineerden, praatten, wandelden, treinden en dansten we samen. Literair vertalen kan eenzaam zijn, maar er zijn altijd collega’s die in hetzelfde schuitje zitten en die uitstekend gezelschap vormen als je eens niet met je woordenboeken achter je bureau zit.

Collega-vertaler Arjwan schreef een stukje over The Chronicles voor tijdschrift Filter.
Ik werd voor The Chronicles begeleid door Lisa Thunnissen en werkte tijdens de Vertalersfabriek samen met Brigitte Coopmans.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *